Ενδιαφέρομαι για θεραπεία
12/06/13…για το παιδί μου.
Η πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό καλό είναι να γίνεται σε ηλικία 7-8 ετών, γιατί σε αυτή την ηλικία μπορούν ήδη να διαγνωσθούν προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις γνάθους ή/και με την οδοντοφυΐα. Η έγκαιρη διάγνωση δεν σημαίνει απαραίτητα οτι θα ξεκινήσει άμεσα η θεραπεία, αλλά είναι πολύ σημαντική, γιατί με τον κατάλληλο προγραμματισμό μπορεί να διευκολύνει την αντιμετώπιση ενός ορθοδοντικού προβλήματος. Ειδικά όταν το πρόβλημα εντοπίζεται στις γνάθους, αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά κατά την διάρκεια και πριν ολοκληρωθεί η σκελετική ανάπτυξη του παιδιού.
Ενδεικτικά , αν παρατηρήσετε στραβά δόντια, μεγάλα κενά ανάμεσα στα δόντια, “πεταχτά” δόντια, παιδικά δόντια που έχουν χαθεί νωρίς, μόνιμα δόντια που αργούν να εμφανιστούν στο στόμα, ασυμμετρία κατά το κλείσιμο του στόματος, τότε χρειάζεται να δει το παιδί σας ορθοδοντικός. Δείτε τα πιο χαρακτηριστικά πρώιμα σημάδια ορθοδοντικών προβλημάτων.
Αν το παιδί παρακολουθείται από τον οικογενειακό οδοντίατρο ή από παιδοδοντίατρο, αυτός θα είναι σε θέση να διακρίνει κάποιο πρόβλημα και να παραπέμψει το παιδί σε ορθοδοντικό.
…και είμαι ενήλικος.
Η ορθοδοντική είναι απολύτως “κατάλληλη για ενηλίκους” όλων των δεκαετιών.
Χρειάζεται βέβαια να τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις, όπως η καλή υγεία των περιοδοντικών ιστών. Σε αντίθεση με τα αναπτυσσόμενα παιδιά και εφήβους, στους ενήλικους η κρανιοπροσωπική ανάπτυξη έχει ολοκληρωθεί, οπότε οι στόχοι της θεραπείας και οι θεραπευτικές λύσεις προσαρμόζονται στις δυνατότητες του στοματογναθικού συστήματος στην εκάστοτε ηλικία.
Η σύγχρονη ορθοδοντική, προσφέρει επιλογές με ελάχιστα εμφανείς ή “αόρατους” μηχανισμούς, ξεπερνώντας έτσι το αισθητικό πρόβλημα που απασχολεί συνήθως τους ενήλικους ασθενείς.
Σε πολλά περιστατικά ενηλίκων απαιτείται στενή συνεργασία με τον γενικό οδοντίατρο ή και με άλλες οδοντιατρικές ειδικότητες όπως η προσθετική, η περιοδοντολογία, η ενδοδοντία και σε περιπτώσεις με έντονα σκελετικά προβλήματα, η γναθοχειρουργική.
Τι θα συμβεί στην πρώτη επίσκεψη;
Συζητάμε τους λόγους που σας οδήγησαν να μας συμβουλευτείτε και γίνεται μια κλινική εξέταση του στόματος και του προσώπου συνολικά. Έτσι, προκύπτει μια γενική εκτίμηση της ορθοδοντικής “κατάστασης” όσον αφορά κυρίως στην ύπαρξη ή όχι ορθοδοντικού προβλήματος, στην βαρύτητα του προβλήματος και στον ενδεδειγμένο χρόνο έναρξης της θεραπείας.
Εφόσον υπάρχει ανάγκη και επιθυμία για ορθοδοντική θεραπεία προγραμματίζουμε ένα δεύτερο ραντεβού για την συλλογή διαγνωστικών στοιχείων που θα δώσουν τις ακριβείς και απαραίτητες πληροφορίες για την υγεία και την θέση των δοντιών και των γνάθων.
Τα διαγνωστικά στοιχεία είναι:
Ιατρικό και οδοντιατρικό ιστορικό.
Κλινική εξέταση των δοντιών.
Εξέταση του προσώπου συνολικά: προφίλ, χείλη, μύες της στοματογναθικής περιοχής.
Λήψη αποτυπωμάτων για την κατασκευή γύψινων ομοιωμάτων των δοντιών.
Ακτινογραφίες δοντιών και γνάθων (παρέχεται παραπεμπτικό για να απευθυνθείτε σε ένα ακτινολογικό εργαστήριο) .
Στην τρίτη συνάντηση βρισκόμαστε για να συζητήσουμε το σχέδιο ορθοδοντικής θεραπείας.
Τι είναι το σχέδιο ορθοδοντικής θεραπείας;
Είναι η εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση για τον ορθοδοντικό ασθενή.
Από την αναλυτική μελέτη των διαγνωστικών στοιχείων που προαναφέρθηκαν (ιστορικό-εκμαγεία-ακτινογραφίες), οδηγούμαστε στην ακριβή δίαγνωση του ορθοδοντικού προβλήματος. Λαμβάνουμε υπόψη τις προσωπικές σας προσδοκίες από την θεραπεία. Θέτουμε τους στόχους της ορθοδοντικής θεραπείας και διερευνούμε όλες τις εναλλακτικές λύσεις που μπορεί να υπάρχουν για να πετύχουμε τον στόχο μας. Καθορίζουμε τα στάδια της ορθοδοντικής θεραπείας και το είδος των συσκευών που θα χρησιμοποιηθούν. Προσδιορίζουμε επίσης την χρονική διάρκεια της θεραπείας και το κόστος της.
Μαζί, αναλύουμε και συζητάμε όλα τα παραπάνω, απαντώντας σε όλες τις απορίες σας. Έτσι, μπορούμε στη συνέχεια να συμφωνήσουμε την έναρξη της ορθοδοντικής θεραπείας, ακολουθώντας το πλάνο που σας ταιριάζει, τόσο σε θεραπευτικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο.