Ξεκίνησα τη θεραπεία
12/06/13… και προσέχω περισσότερο το βούρτσισμα των δοντιών
Ένα όμορφο χαμόγελο πρέπει πάνω απ’ όλα να είναι υγιές. Η καλή στοματική υγιεινή είναι απαραίτητη για την ομαλή εξέλιξη και επιτυχία της ορθοδοντικής θεραπείας. Με την τοποθέτηση των ακίνητων ορθοδοντικών συσκευών στα δόντια (π.χ. τα κλασσικά “σιδεράκια”), μεγαλώνει ο “βαθμός δυσκολίας” κατά το βούρτσισμα των δοντιών. Αυτό που βασικά χρειάζεται για να αντισταθμιστεί αυτή η δυσκολία είναι μεγαλύτερη διάρκεια βουρτσίσματος και προσοχή στις λεπτομέρειες, ώστε να καθαρίζονται σωστά τα δόντια και τα ούλα.
Όταν υπάρχουν κινητές συσκευές (π.χ. μασελάκια), αυτές αφαιρούνται κατά την διάρκεια του βουρτσίσματος. Οι κινητές συσκευές χρειάζεται επίσης να καθαρίζονται.
Την ημέρα που τοποθετούνται οι κινητοί ή ακίνητοι μηχανισμοί στο στόμα, σας εξηγούμε και σας δείχνουμε σχολαστικά πως να φροντίζετε τα δόντια και τα σιδεράκια σας.
… και προσέχω περισσότερο όταν τρώω
Αφορά στους ακίνητους μηχανισμούς που τοποθετούνται στο στόμα και μπορεί να ξεκολλήσουν κατά την διάρκεια του φαγητού. Όταν τα σιδεράκια ξεκολλάνε συχνά, μπορεί να προκύψουν ενοχλήσεις στο στόμα και μακροπρόθεσμα μπορεί να παρατείνουν την διάρκεια της θεραπείας. Όπως και για το βούρτσισμα, θα λάβετε λεπτομερείς οδηγίες την ημέρα της τοποθέτησης των συσκευών στο στόμα. Οι κινητοί μηχανισμοί αφαιρούνται κατά την διάρκεια του φαγητού.
Η βασική οδηγία είναι οτι μπορείτε να τρώτε απ’ όλα, αλλά πιο προσεκτικά. Τροφές που είναι σκληρές ή τραγανές, προτείνουμε να τις τεμαχίζετε σε πιο μικρά κομμάτια πριν τις φάτε. Οι τσίχλες και οι καραμέλες επίσης δεν είναι “φιλικές προς τα σιδεράκια”.
… και συνεχίζω τις αθλητικές και μουσικές μου δραστηριότητες
Είναι φυσικό να θέλουμε να φροντίσουμε όχι μόνο το στόμα μας αλλά και το σώμα μας! Επιτρέπονται κανονικά λοιπόν τα σπορ κατά την διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας. Αυτό που αλλάζει σε περίπτωση τραυματισμού με κολλημένα σιδεράκια, είναι ότι μπορεί να τραυματιστούν πιο εύκολα οι μαλακοί ιστοί (χείλη, παρειές). Ανάλογα με την ένταση και τον βαθμό σωματικής επαφής του αθλήματος (π.χ. μπάσκετ, πολεμικές τέχνες κτλ.), μπορούμε να συζητήσουμε την χρήση προστατευτικού νάρθηκα ή, όταν υπάρχουν κινητές συσκευές, την αφαίρεσή τους κατά την διάρκεια της άθλησης.
Όσοι παίζουν κάποιο πνευστό όργανο, ίσως δυσκολευτούν για κάποιες μέρες μέχρι να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες του στόματος. Με συστηματική εξάσκηση ο χρόνος προσαρμογής θα είναι σύντομος.
…και μπορώ να επισκέπτομαι κανονικά τον οδοντίατρο
Η ύπαρξη ορθοδοντικών συσκευών στο στόμα δεν αποτελεί αντένδειξη για κάποια οδοντιατρική εργασία. Μάλιστα, συχνά συστήνεται καθαρισμός των δοντιών κατά την διάρκεια της θεραπείας.
…και έχω κάποιο πρόβλημα με το μασελάκι / τα “σιδεράκια”
Επικοινωνήστε με το ιατρείο και ανάλογα με το πρόβλημα θα σας δώσουμε τις κατάλληλες οδηγίες. Δεν είναι όλα τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν σοβαρά και συνήθως θα είστε σε θέση να τα αντιμετωπίσετε ανακουφιστικά, γιατί θα σας έχουμε ήδη ενημερώσει για καταστάσεις επειγόντων. Θα χρειαστεί να σας δούμε άμεσα αν υπάρχει πόνος και αν το πρόβλημα που προέκυψε επηρεάζει σημαντικά την θεραπεία σας την δεδομένη χρονική στιγμή.
“Kάθε αρχή και δύσκολη”
Όπως φαίνεται και από τα παραπάνω, με την έναρξη της ορθοδοντικής θεραπείας προκύπτουν και νέα “δεδομένα” στο στοματικό περιβάλλον. Ο χρόνος προσαρμογής στις καινούργιες συνθήκες διαφέρει από άτομο σε άτομο, αλλά συνήθως κρατάει μόνο λίγες ημέρες. Υποκειμενική είναι επίσης και η αξιολόγηση των δυσκολιών των πρώτων ημερών. Κάποιοι έχουν μεγαλύτερη δυσκολία με το βούρτσισμα, άλλοι νιώθουν την πίεση των πρώτων ημερών στα δόντια αρκετά ενοχλητική, ενώ κάποιοι δυσκολεύονται με την ομιλία για λίγες ημέρες (ισχύει μόνο για κινητές συσκευές). Το σίγουρο είναι ότι με λίγη προσπάθεια και υπομονή όλες οι δυσκολίες ξεπερνιούνται σύντομα και η ορθοδοντική θεραπεία δεν αποτελεί εμπόδιο στις καθημερινές δραστηριότητες.